Gurka är ett av de vanligaste smörgåspåläggen eller salladstillbehören och det är ingen slump. Gurka är helt enkelt väldigt smaskigt att äta och trots att den till större delen innehåller vatten, så innehåller den viktiga mineraler såsom Kalium, Kalcium, Fosfor och Magnesium. Det förekommer även lägre halter Vitamin C, Beta-karoten, Vitamin A och Vitamin K. Så varför inte ta och prova på att odla egen gurka själv?
Oavsett om du bor i en lägenhet med eller utan tillgång till balkong, eller en villa med en liten tomt så går det att odla gurka. Alla odla och njuta av egna gurkor är något av det bästa som finns! Här går vi igenom några sätt på hur du kan odla upp egna smaskiga gurkor oavsett hur du bor.
Vilken gurka du skall är väldigt individuellt då det finns en hel uppsjö med olika sorter. Kolla gärna in vårt växtarkiv för gurkor.
Odla gurka i hink
Passar bra för:
- Att odla gurka inomhus på vintern, eller för den delen hela året om.
- Odla på balkong
- Odla på terrass
Gör såhär:
- Skaffa en plasthink på 10 liter eller mer.
- Borra eller klipp ut några hål i botten. Tre till fem hål räcker beroende på hur stor hink du använder. Hålen bör vara ungefär samma storlek som din tumme. Är de mindre, gör istället fler hål. Detta eftersom hinken behöver dränera bort allt vatten som annars samlas i hinken.
- Sätt hinken på ett djupt fat som dessutom har lite utrymme runtomkring.
- Fyll med jord och blanda lecakulor eller Perlite för att luckra upp jord.
- Placera plantan djupt eftersom det bildas rötter från stjälken. Vattna sedan runtom, ej rakt på. Gurkor behöver mycket vatten. När plantan vuxit sig större är det lättare att istället vattna direkt i fatet.
- Om du skall placera gurkan utomhus glöm inte att härda plantan successivt.
- Bind upp gurkan allt eftersom den växer med hjälp utav en bambupinne eller liknande. Ha i åtanke att många gurksorter kan växa upp till två meter eller mer.
- Tillsätt flytande näring regelbundet.
Odla gurka i pallkrage
Passar bra för:
- Att odla på friland
- Odla på terrass
- Odla på balkong
- Odla i växthus
Det finns två typer av pallkragar du kan välja mellan, en liggande och en stående.
Gör såhär för liggande pallkrage:
- Placera ut pallkragen där du vill ha den.
- Luckra upp och ev. fyll på med hummus- och mullrik jord och eventuellt gödsel.
- Välj vilken typ av gurka du vill odla (frilandsgurka eller slanggurka).
- Plantera plantorna djupt eller direktså med frön. Tänk på att inte plantera för många plantor beroende på pallkragens storlek. Läs på fröpaketets baksida vad som gäller.
- Täck över med plast eller glas, men lämna ett lufthål åt gurkorna.
- Gurkorna kommer växa längs marken i pallkragen. Skörda och njut.
Gör såhär för stående pallkrage:
- För detta krävs två eller fler pallkragar på höjden, eller en hemmasnickrad på ben. Fyll pallkragarna med väldränerad och gödslad jord.
- Sätt en spaljé eller längs ena sidan på pallkragen som gurkorna kan klättra på eller bindas fast vid.
- Sätt i förkultiverade plantor djupt eller direktså med frön.
- Om pallkragen står på en balkong fri från vind eller i växthus behöver du inte göra något förrän de växt till sig och börjar klättra uppåt, annars bör du skydda dem från vind. Det gör du annars enklast genom att täcka över med plast eller en fiberduk. Men se i sådana fall till att lufta så det inte blir för varmt.
Odla gurka på friland
Passar bra för:
- Att odla på friland
Gör såhär:
- Välj om du skall odla frilandsgurka eller slanggurka
- Luckra upp jorden och blanda med gödsel och kompost. Jorden skall vara väldränerad
- PH-värdet bör inte vara lägre än 6,5. Om det är lägre, tillför i sådana fall kalk.
- Gurkor behöver mycket sol
- Direktså om du bor i odlingszon 1 eller 2. Så när temperaturen är minst 12 grader (runt slutet av maj). Läs på fröpaketet hur djupt fröet skall placeras. Där står det även vilket radavstånd samt plantavstånd som gäller för den aktuella sorten. Annars är det bäst att förgro plantan inomhus.
- Täck gärna över en fiberduk men ta av denna när blommorna börjar att blomma, annars riskerar de att ej pollineras av bin och humlor.
Bonus: Odla gurka inomhus på vintern
För att kunna odla någonting inomhus på vintern krävs det så kallad växtbelysning, speciellt viktigt är det när du odlar värme och ljusälskande växter såsom gurka, tomat och chili. Det finns en uppsjö med olika belysning att köpa som kostar allt från några hundralappar till flera tusen kronor.
Läs gärna vår växtbelysningsguide för att bilda dig en uppfattning om vilket system du vill använda.
För gurkor går bra att odla i hinkar om du har plats på höjden eller så kan du ha dem liggandes så de sprider ut sig under din växtbelysning.
De flesta bygger sina belysningssystem själva och det är inte särskilt svårt heller. Om du är ny och vill prova att prova på att odla inomhus rekommenderas ett billigt, enkelt system som du antingen kan bygga på och utöka om du vill odla mer eller gå över till mer avancerade system så småningom.
För många nybörjare, men även mer för erfarna, är det enklast att starta med en form av LED-belysning eller T5 lysrör. LED är något dyrare samt ger inte ifrån sig så mycket värme som T5 lysrör gör. Själv använder jag sedan flera år tillbaka dubbla T5 lysrör per armatur. Armaturerna sitter sedan fast i en plasthylla köpt i ett vanligt byggvaruhus som jag snickrat ihop.
T5 lysrör fungerar utmärkt att bland annat odla chili, gurka, tomat, squash mfl.